Terwijl het Liphústerfeest 2015 voor de deur staat, worden de contouren van de jubileumeditie in 2016 van Lippenhuizen 700 steeds duidelijker. De werkgroepen zijn hard bezig om de organisatie van de diverse onderdelen in de steigers te zetten; de bestuurscommissie probeert er voor te zorgen dat de randvoorwaarden in organisatorisch en financieel opzicht zo optimaal mogelijk worden ingevuld.
Bloemencorso
Zoals iedereen vast al in de krant (Sa! of Woudklank) heeft gelezen: Het bloemencorso gaat door! Het door de initiatiefnemers (Arnout Batterink en Jan Harm Eppinga) uitgevoerde haalbaarheids- onderzoek geeft een duidelijke positieve uitkomst: De gehouden peilingen over de haalbaarheid van een corso zijn positief, de opgestelde begroting lijkt geen belemmering op te leveren en de gesprekken met de buurtverenigingen leverden naast interessante discussies ook nuttige informatie op (wagens zoals vroeger tussen de 40 en 60 m²). Tot nu toe zijn er toezeggingen voor 6 corsowagens, uiteraard wordt geprobeerd door buurtverenigingen samen te voegen er minstens 10 te laten rijden. De bedoeling is om op de vrijdag de corsowagens in een grote tent te stallen en daar, met alle prikploegen samen, van bloemen te voorzien.
Na deze voorbereidingen verlaat Jan Harm, zoals afgesproken, de werkgroep en Arnout krijgt ondersteuning van leden van de Liphústerfeest commissie.
Reünie
De werkgroep, die de reünie voorbereidt, is vooral bezig om te kijken hoe de website goed te gebruiken is voor aanmelding en betaling. De planning is dat mensen zich vanaf midden juni kunnen gaan aanmelden voor deelname aan de reünie.
Theater
De vertegenwoordigers van Fleurich út Ein (Aukje Broers en Abele Bergsma) zijn ook aan Lippenhuizen 700 toegevoegd (werkgroep Theater). Zij bereiden een theaterproductie voor met een combinatie van toneel, muziek, zang en dans, die er voor moet zorgen dat deze vorm van cultuur uit eigen dorp boeiend is voor het publiek én voor de deelnemers om aan mee te doen.
Boek
Het beschrijven van de geschiedenis van Lippenhuizen ligt in handen van Wytze v.d. Sluis en Fokko Bosker (werkgroep Boek). De bedoeling is in verschillende thema’s de ontwikkeling van het dorp te beschrijven om uiteindelijk uit te komen bij een doorkijkje naar de toekomst om aan te tonen dat het dorp nog volop leeft.
Straatfestival
Nieuw is de werkgroep “Straatfestival”; de combinatie van kunst en cultuur zoals die ook bij de vroegere bloemencorso’s te vinden was. Een straatfestival onder de naam “Tusken de skodoarren”, waarbij op verschillende locaties in het dorp een podium geboden wordt aan “straatartiesten”. En dat in een combinatie van gearriveerde en aankomende talenten in verschillende muziek- en theaterstijlen. De organisatie ligt bij de Stichting Doarpsaktiviteiten Lippenhuzen en de coördinatie is in vertrouwde handen bij Adri de Boer.
Liphústerfeest
In de gezamenlijke vergadering (bestuurscommissie en werkgroepen) van april is vastgesteld, dat het Lippenhuizen 700 feest, net als we gewend zijn, drie dagen gaat duren: vrijdag 16 september, zaterdag 17 september en zondag 18 september. De invulling is in grote lijnen besproken: de reünie is op zaterdag en dat is ook de dag van het bloemencorso en de theatervoorstelling. Op zondag wordt er uiteraard gevist met daarna een herhaling van het bloemencorso en een straatfestival. Uiteraard wordt het feest vervolmaakt met de nodige muziek op alle drie dagen; die organisatie ligt in goede handen bij de Liphústerfeestcommissie.
Multifunctionele accommodatie
Het idee om het jubileumfeest te vieren, gezamenlijk met de opening van het nieuwe MFA, is verlaten. Nu duidelijk is, dat het MFA er definitief komt, is het ook duidelijk dat de oplevering van het gebouw niet voor 2017 zal plaatsvinden. De werkgroep Doarpshûs/nieuwe MFA maakt dan ook geen deel meer uit van Lippenhuizen 700.
Website
De bedoeling is dat vanaf begin juni de website www.lippenhuizen700.nl in de lucht is. Deze website wordt ontworpen en onderhouden door onze dorpsgenoot Lambert Bruin. Zijn internetbureau “Snoadweb” verzorgt gratis het hele digitale gebeuren van Lippenhuizen700 voor computer, tablet en smartphone. Vanuit de bestuurscommissie zijn Marten Zwart (technisch) en Roel Zwerver (redactioneel) verantwoordelijk en zij ondersteunen Lambert bij het inhoud geven aan de website. Uiteraard speelt de website een belangrijke rol in het bekend maken van allerlei nieuws over Lippenhuizen700!
In het vastgestelde PR plan speelt naast de website ook De Harker een belangrijke rol. Via Facebook wordt veel informele informatie verspreid; het bloemencorso is reeds aanwezig op Facebook. Daarnaast hopen we op regelmatige aandacht in de lokale (Sa! en Woudklank) en de regionale media (Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Omrop Fryslân).
Projectplan
Het projectplan Lippenhuizen 700, met daarin de plannen van alle werkgroepen, is bijna rond; het samenvoegen en uitwerken van de meest recente begroting moet zijn beslag nog krijgen. Dit plan is van belang voor het verwerven van financiële middelen bij diverse culturele fondsen en sponsoren. Voor het totale feest moet nog behoorlijk wat geld binnen gehaald worden. Pas als er zicht is op voldoende dekking voor de begroting neemt de bestuurscommissie per 1 oktober een definitief besluit, of alle onderdelen van de werkgroepen volgens het plan van aanpak kunnen worden uitgevoerd. We gaan uiteraard voor het volle pond!
Logo
En tot slot, het logo voor Lippenhuizen 700 is ontworpen door onze plaatsgenoot Eelke Nijboer, waarvoor grote dank. En als uitdaging voor iedereen: Eelke heeft voor de opbouw van het logo kenmerkende historische elementen van Lippenhuizen gebruikt. Achtereenvolgens kunt u zoeken: het coulisselandschap (bomen) , de “ljeap” (kievit), het bloemencorso, de boekweitakkers, de wulp, de turfroute, de tramrails, het afgraven van turf en de watertoren. De geschiedenis in een notendop.
Bestuurscommissie Lippenhuizen 700.